No items found.

Nightingale Anstey — Laneway

Part of
Anstey
No images available.
< < Drag images > >

With the Anstey train station directly bounding the west, the Bulleke-bek park two blocks to the south and Sydney Road to the east, Nightingale Anstey is ideally positioned to support a life lived in social, environmental and financial sustainability.

This eight-storey multi-residential building is broken up into two communities, each with separate secure entries via a lush vegetated forecourt off the western colonnade. A simple palette of robust materials punctuated with crevices of mature trees and greenery results in a building which is reflective of its context and surrounds, yet recessive in its form giving way to long term public green amenity. Anstey Laneway is the southern community.

We acknowledge the Wurundjeri people of the Kulin Nation, the Traditional Custodians of the land upon which Nightingale 1 stands. We recognise their continuing connection to land, waters, and culture.

Design features

  • Fossil fuel-free
  • Average 8.9 stars NatHERS rating
  • 22.44kW photovoltaic array (shared with Station building)
  • Low embodied energy materials
  • Recycled timber hardwood flooring throughout apartments and walkways, top-nailed
  • Embedded electricity network (100% GreenPower)
  • Embedded commercial-grade internet network
  • 20,000L rainwater collected for common area use and commercial tenancy toilets (shared with Station building)
  • Hydronic heater panels
  • Energy efficient heat pump hot water system
  • Shared rooftop with veggie patches and communal laundry
  • Communal bath house on rooftop
  • Guest house for visitors (shared with Station building)
  • Includes Teilhaus apartments
  • Ample secure bicycle parking, close to public transport and car share options, no private car spaces

Media & press

Awards

Specs & Team

Status
Completion
2022
Location
Brunswick, VIC
Part of Precinct
Anstey
Apartment Mix

4 x Teilhaus
14 x 1 BR
9 x 2 BR
4 x 3 BR
3 x Commercial

Community Housing

11 homes pre-allocated to HCA

Architects
Breathe

Builder
Markscon

Landscaping
Openwork

Visualisations
Studio Meche

Photography
Kate Longley

Meet a resident

Being in a commercial space and running a small business like mine can be quite lonely. Here, it almost feels like I’m part of a residential community.

Placemaking in progress

The latest snapshots from the construction site and community meetups of
Anstey