No items found.

Nightingale Anstey — Station

Part of
Anstey
No images available.
< < Drag images > >

With the Anstey train station directly bounding the west, the Bulleke-bek park two blocks to the south and Sydney Road to the east, Nightingale Anstey is ideally positioned to support a life lived in social, environmental and financial sustainability.

This eight-storey multi-residential building is broken up into two communities, each with separate secure entries via a lush vegetated forecourt off the western colonnade. A simple palette of robust materials punctuated with crevices of mature trees and greenery results in a building which is reflective of its context and surrounds, yet recessive in its form giving way to long term public green amenity. Anstey Station is the northern community.

We acknowledge the Wurundjeri people of the Kulin Nation, the Traditional Custodians of the land upon which Nightingale 1 stands. We recognise their continuing connection to land, waters, and culture.

Design features

  • Fossil fuel-free
  • Average 8.9 stars NatHERS rating
  • 22.44kW photovoltaic array (shared with Laneway building)
  • Low embodied energy materials
  • Recycled timber hardwood flooring throughout apartments and walkways, top-nailed
  • Embedded electricity network (100% GreenPower)
  • Embedded commercial-grade internet network
  • 20,000L rainwater collected for common area use and commercial tenancy toilets (shared with Laneway building)
  • Hydronic heater panels
  • Energy efficient heat pump hot water system
  • Shared rooftop with veggie patches and communal laundry
  • Communal bath house on rooftop
  • Guest house for visitors (shared with Laneway building)
  • Includes Teilhaus apartments
  • Ample secure bicycle parking, close to public transport and car share options, no private car spaces

Media & press

Awards

Specs & Team

Status
Completion
2022
Location
Brunswick, VIC
Part of Precinct
Anstey
Apartment Mix

4 x Teilhaus
7 x 1 BR
11 x 2 BR
1 x 3 BR
3 x Commercial

Community Housing

Architects
Breathe

Builder
Markscon

Landscaping
Openwork

Visualisations
Studio Meche

Photography
Kate Longley

Meet a resident

I think the best thing is that community has happened naturally. It’s been opt-in. People know when you want to do social stuff, and when you want to have your independent time. There are four of us on this level, and our next door neighbour has already hosted dinner for the floor.

Placemaking in progress

The latest snapshots from the construction site and community meetups of
Anstey